Αρχική Ανακοινώσεις Αρχίζει η βαθμοθηρία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στη Στάρα Ζαγόρα

Αρχίζει η βαθμοθηρία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στη Στάρα Ζαγόρα

από KOEAS

Ο στίβος δίνει εξετάσεις…

ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος ΕΑΚ)

Την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του απέναντι σε πιο μεγάλες πληθυσμιακά χώρες, αλλά και με μεγαλύτερη παράδοση στο χώρο, έχει αυτό το σαββατοκύριακο (20-21/6/15) ο κυπριακός κλασικός αθλητισμός. Στην πόλη ΣτάραΖαγόρα της Βουλγαρίας φιλοξενείται η διοργάνωση τους Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων Στίβου της Β΄ Κατηγορίας, με την Κύπρο να είναι παρούσα μετά την εντυπωσιακή εμφάνισή της το 2014 στη Γεωργία, όπου εξασφάλισε ως πρώτη την άνοδό της. Στο στάδιο «Μπερόε» θα μαζευτούν οι κορυφαίοι αθλητές οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, και στο τέλος των αγωνισμάτων της Κυριακής (21/6/15), δύο από αυτές θα εξασφαλίσουν την άνοδό τους στην Α΄ Κατηγορία, ενώ -όπως σας έχουμε αναφέρει προχθές- δεν θα υπάρξει υποβιβασμός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα μας, η οποία θα πάλευε ουσιαστικά με τη Δανία και ίσως τη Σερβία για την παραμονή στην κατηγορία, ενώ η Ισλανδία φαινομενικά είναι η πιο αδύνατη ομάδα. Στη φετινή Β΄ Κατηγορία, ως η πιο δυνατή ομάδα εμφανίζεται η Ουγγαρία, με τη Σλοβενία να την ακολουθεί, ενώ καλά πλασαρίσματα αναμένεται να έχει και η γηπεδούχος Βουλγαρία. Οι άλλες χώρες που λαμβάνουν μέρος είναι η Κροατία, η Κύπρος, η Δανία, η Σερβία και η Ισλανδία.

Κατά την πρώτη ημέρα των αγώνων θα διεξαχθούν συνολικά 21 αγωνίσματα, 10 ανδρών και 11 γυναικών, με τον Κωνσταντίνο Σταθελάκο να είναι ο πρώτος Κύπριος αθλητής που θα αγωνιστεί, αφού ξεκινά ως δεύτερος τη μάχη στη σφυροβολία. Αγώνισμα στο οποίο υπάρχει το μεγαλύτερο ίσως όνομα των αγώνων, ο Ούγγρος Ολυμπιονίκης Κρίστιαν Παρς, που έχει και την καλύτερη επίδοση με 82,69μ. Πίσω του είναι ο Σταθελάκος με το φετινό παγκύπριο ρεκόρ των75,32μ., ο οποίος θα παλέψει με τον Σλοβένο και τον Κροάτη για τη δεύτερη θέση. Την ίδια ώρα θα μπει στη μάχη της διάκρισης και η Μαρία Αριστοτέλους στο άλμα επί κοντώ, με στόχο να ξεπεράσει τον εαυτό της και το φετινό 3,91μ., που είναι η 4η καλύτερη επίδοση των συμμετεχουσών αθλητριών. Το πρόβλημα για την Αριστοτέλους ήταν πως τα κοντάρια της δεν είχαν φτάσει στη ΣτάραΖαγόρα μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής και προσδοκά πως θα τα έχει έγκαιρα στα χέρια της!

 Το πρώτο δρομικό αγώνισμα είναι τα 400μ. με εμπόδια, με τον Τάσο Βασιλείου (54.28)και την Καλυψώ Σταύρου (62.11) να διεκδικούν το καλύτερο δυνατόν, αφού έχουν τις χειρότερες επιδόσεις. Μετά την τελετή έναρξης οι διοργανωτές έβαλαν τις μεγάλες κούρσες, τα 100άρια γυναικών και ανδρών, θέλοντας να αποθεώσουν ουσιαστικά το μεγάλο τους αστέρι, την ΙβέτΛάλοβα, η οποία κοσμεί όλες τις αφίσες για τη διοργάνωση. Στις 18:00 θα είναι η ώρα που η Ραμόνα Παπαϊωάννου θα κυνηγήσει το όριο για το παγκόσμιο του Πεκίνου, που είναι 11.32, έχοντας τρέξει φέτος τέσσερις φορές 11.45 (3η καλύτερη επίδοση). Στα 100μ. ανδρών ο Πάνος Ιωάννου θα προσπαθήσει για μια θέση στην πρώτη τριάδα, με το φετινό 10.64 να θέλει να το βελτιώσει.

 Στη σφαιροβολία ανδρών, ο Απόστολος Τσακκιστός εμφανίζεται με τη χειρότερη ατομική επίδοση (17,59μ.) και θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Μεγάλη μάχη αναμένεται να γίνει στο 800άρι γυναικών, μεταξύ της Ναταλίας Ευαγγελίδου (2:02.36) και των αθλητριών από την Ισλανδία και τη Σερβία. Την ίδια ώρα (18:30) θα αρχίζουν δύο αγωνίσματα στις γυναίκες, στα οποία οι αθλήτριές μας έχουν την 4η καλύτερη επίδοση. Στο τριπλούν με την Θωμαΐδα Πολυδώρου (13,36μ.) και στη δισκοβολία με την Ανδρονίκη Λαδά (53,73μ., ατομικό 55,80μ.), αρχική προσπάθεια είναι να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και όπου της βγάλει.

Στις 18:40 είναι προγραμματισμένα τα 1.500μ. ανδρών, με την Κύπρο να είναι άτυχη με τον τραυματισμό του ΑμίνΧαντίρι, που είχε τον καλύτερο χρόνο από όλους. Στην κούρσα για τη χώρα μας θα τρέξει ο Θεοφάνης Μιχαηλάς, με φετινό 3:48.20 (6η επίδοση), κυνηγώντας ατομική επίδοση (3:47.40). Ακολούθως θα γίνει η κούρσα των 3.000μ. γυναικών, με τη Μερόπη Παναγιώτου να προσπαθεί για τη βελτίωση του 9:46.82 και το καλό πλασάρισμα. Στις 19:15 είναι προγραμματισμένη η έναρξη του άλματος σε ύψος ανδρών, με το Βασίλη Κωνσταντίνου να κυνηγά κάτι καλύτερο από το πολύ πρόσφατο 2,23μ. (ατομική επίδοση), που θα τον βάλει στη διεκδίκηση ακόμα και της πρώτης θέσης. Θ’ ακολουθήσουν τα 400άρια γυναικών και ανδρών, με τη 18ρονη Καλλιόπη Κουντούρη να προσπαθεί να ρίξει ακόμα περισσότερο το φετινό 55.43, ενώ δύσκολα τα πράγματα και για τον Ανδρέα Μισιάρα (48.41), αφού έχουν μπροστά τους πολύ καλύτερους αθλητές.

 Στις 19:35 θα πραγματοποιηθούν τα 3.000μ. με φυσικά εμπόδια γυναικών, με την Ελπίδα Χριστοδουλίδου να θέλει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το χρόνο της (10:59.37) και να διεκδικήσει το καλύτερο. Δέκα λεπτά αργότερα θα αρχίσει το μήκος ανδρών, με τον Ματθαίο Βόλου να θέλει να ξεπεράσει τον εαυτό του (7,60μ.) και κάποιους αθλητές, ενώ την ίδια ώρα στον ακοντισμό γυναικών, η επταθλήτριά μας Ραφαηλία Ιωάννου θα κυνηγήσει την ατομική επίδοση (43μ.) και ν’ αποφύγει την τελευταία θέση. Το πιο μεγάλο χρονικά δρομικό αγώνισμα στους αγώνες είναι τα 5.000μ., με τους άνδρες να ξεκινούν την κάλυψη των 12,5 γύρων στις 19:50 και τον Μάριο Αποστολίδη να διεκδικεί τουλάχιστον τη βελτίωση της ατομικής του επίδοσης (15:26.53). Τελευταία αγωνίσματα της πρώτης μέρας είναι οι σκυταλοδρομίες 4Χ100μ., που προσφέρουν έντονες συγκινήσεις και τις κυπριακές ομάδες (θα καταρτίζονταν χθες βράδυ) να προσπαθούν για το καλύτερο και τις γυναίκες για κατάρριψη του παγκύπριου ρεκόρ (44.79), που πέτυχαν το 2013 στη Μερσίνα.

 Να σημειώσουμε πως οι τελικές λίστες συμμετοχών από όλες τις χώρες θα δίνονταν στην τεχνική σύσκεψη, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής. Με το τέλος της θα γνωρίζουμε ποιες απουσίες θα έχουν και οι άλλες χώρες και ποιες θα είναι οι πιθανότητες διάκρισης των αθλητών μας. Σημειώνουμε, δε, πως βάση του προγράμματος πάντα η Κυριακή είναι η καλύτερη ημέρα για την ομάδα μας.

 

Ειδικοί κανονισμοί…

Θυμίζουμε ότι στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ομάδων υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί σε ό,τι αφορά τις ρίψεις και τα άλματα. Στις ρίψεις (σφυροβολία, δισκοβολία, σφαιροβολία, ακοντισμός) και τα οριζόντια άλματα (μήκος, τριπλούν) ο κάθε αθλητής δικαιούται μόνο τρεις προσπάθειες και ακολούθως οι τέσσερις πρώτοι θα έχουν ακόμα μία ευκαιρία για βελτίωση της επίδοσής τους. Στα δε κάθετα άλματα (ύψος, επί κοντώ) ο κάθε αθλητής αποκλείεται μόλις πραγματοποιήσει τέταρτο άκυρο άλμα, ανεξαρτήτως τοποθέτησης του πήχη. Αν ξεκαθαρίσει η πρωτιά, τότε ο νικητής μπορεί να συνεχίσει με τους υφιστάμενους κανονισμούς της IAAF, δηλαδή τα τρία άκυρα άλματα σε κάθε θέση του πήχη.

 Παράξενος καιρός

Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες θα λέγαμε πως είναι κάπως παράξενες και μεταβαλλόμενες, αφού μάς υποδέχθηκε την Πέμπτη έντονη βροχόπτωση και απότομη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ η Παρασκευή ήταν αρκετά ζεστή, παρά τη συννεφιά. Για το Σάββατο προβλέπονται κάποιες βροχές και ελπίζουμε πως δεν θα είναι την ώρα διεξαγωγής των αγώνων. Η θερμοκρασία ανεβοκατεβαίνει από τους 12-14 το βράδυ στους 28-30 την ημέρα.

 Γνωριμία με το γήπεδο

Από το πρωί της Παρασκευής οι αθλητές μας με τους προπονητές τους άρχισαν σταδιακά να πηγαίνουν στο γήπεδο για τις προπονήσεις τους και τη γνωριμία μ’ αυτό. Φαίνεται πως έγινε αρκετή δουλειά από τους υπεύθυνους του γηπέδου, στο οποίο τοποθετήθηκε καινούργιο ταρτάν, το οποίο άφησε ικανοποιημένους τους σπρίντερ μας, ενώ το όλο γήπεδο μοιάζει καινούριο, αφού η ποδοσφαιρική ομάδα που το χρησιμοποιεί, η Μπερόε, κατέκτησε το κύπελλο Βουλγαρίας και εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πάντως, οι αθλητές μας, μετά την 12ωρη ταλαιπωρία της άφιξής τους στη ΣτάραΖαγόρα (κάποιες βαλίτσες χάθηκαν στο δρόμο και ήρθαν με το δεύτερο γκρουπ), δείχνουν ευδιάθετοι και σε καλή κατάσταση, θέλοντας να ξεμουδιάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και μπουν άμεσα σε ρυθμούς αγώνων.

 

«Έχουμε δυνατότητες»

Αρχηγός της κυπριακής αποστολής είναι ο πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Πράξανδρος και μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΕΑΣ, Σωτήρης Αδάμου, ο οποίος μας ανέφερε σχετικά με τις προσδοκίες μας: «Είμαστε αισιόδοξοι πως οι αθλητές μας θα αγωνιστούν τουλάχιστον σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και ελπίζουμε πως κάποιοι θα ξεπεράσουν τον εαυτό στους αγώνες. Αν τα καταφέρουν τότε έχουμε πιθανότητες για κατάληψη κάποιων πρώτων θέσεων και αρκετών δεύτερων. Ξέρουμε πόσο δυνατές είναι κάποιες από τις ομάδες που βρίσκονται εδώ και ποιες οι δυνατότητες της δικής μας ομάδας. Αυτό που θέλουμε περισσότερο είναι να παλέψουμε να ξεπεράσουμε τη Δανία στη γενική βαθμολογία, θεωρώντας πως η Ισλανδία είναι η πιο αδύνατη από εμάς».

 

Παρόντες Κόε και Μπούμπκα!

Δύο μεγάλες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού αθλητισμού θα δώσουν το παρών τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Β΄ Κατηγορίας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, στη ΣτάραΖαγόρα θα φτάσουν ο Βρετανός ΣεμπάστιανΚόε (χρυσός Ολυμπιονίκης στα 1.500μ. το 1980 και το 1984) και ο τσάρος των αιθέρων, Ουκρανός ΣεργκέιΜπούμπκα, έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο επί κοντώ και μέχρι πρόσφατα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ με 6,15μ. Στη συνέντευξη Τύπου, η οποία δυστυχώς δόθηκε στα βουλγαρικά και δεν καταλάβαμε τα ειδικά, αλλά αντιληφθήκαμε τα τυπικά, παρόντες ήταν το μεγαλύτερο όνομα των αγώνων, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου 2012 στη σφυροβολία, Ούγγρος Κρίστιαν Παρς, και η ντίβα του βουλγαρικού στίβου ΙβέτΛάλοβα. Όπως αναφέρθηκε, περιμένουν πως το στάδιο θα είναι γεμάτο και τις δύο ημέρες.

 

Κοντά στην ομάδα ο κ. Δράκος

Στη Βουλγαρία βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου, Αντώνης Δράκος, ο οποίος επισκέφτηκε την κυπριακή αποστολή το μεσημέρι της Παρασκευής και συζήτησε με τους υπεύθυνους της ομάδας και τους αθλητές μας. Ο κ. Δράκος, ο οποίος είναι επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, μας μίλησε για μια πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, που αφορά τις Ολυμπιακές Χρονιές στις οποίες δεν διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπως τα Μικρά Κράτη, τα 9 που έλαβαν μέρος στους πρόσφατους ΑΜΚΕ συν το Γιβραλτάρ, καθώς και οι μικρής δυναμικότητας στο στίβο χώρες, που συμμετέχουν στη Γ΄ Κατηγορία, θα έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος σε ειδικούς αγώνες μικρών κρατών. Η πρώτη διοργάνωση για το 2016 αποφασίστηκε να δοθεί στο Λουξεμβούργο και η συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες θα γίνεται με ειδικά κριτήρια, τα οποία θα καθοριστούν εν καιρώ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (20/6/15)

16:30  Σφαιροβολία (Α)

16:30  Επί κοντώ (Γ)

16:45  400μ. εμπόδια (Α)

17:15  400μ. εμπόδια (Γ)

17:30  Τελετή Έναρξης

18:00  100μ. (Γ)

18:15  100μ. (Α)

18:15  Σφαιροβολία (Α)

18:30  800μ. (Γ)

18:30  Τριπλούν (Γ)

18:30  Δισκοβολία (Γ)

18:40  1.500μ. (Α)

18:55  3.000μ. (Γ)

19:15  400μ. (Γ)

19:15 Ύψος (Α)

19:25  400μ. (Α)

19:35  3.000μ. στιπλ (Γ)

19:45  Μήκος (Α)

19:45  Ακοντισμός (Γ)

19:50  5.000μ. (Α)

20:15  4Χ100μ. (Γ)

20:30  4Χ100μ. (Α)

Print Friendly, PDF & Email
X