Αρχική Ανακοινώσεις Σημαντικές απώλειες από τους Άνδρες στην 1η ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου

Σημαντικές απώλειες από τους Άνδρες στην 1η ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου

από KOEAS

Σούπερ κορίτσια γλύκαναν την πίκρα

 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος ΕΑΚ)

Το σπουδαίο παγκύπριο ρεκόρ της ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. στο φινάλε της 1ης ημέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων Στίβου Β΄ Κατηγορίας, ήταν αυτό που άφησε στο τέλος χαμόγελα στην κυπριακή αποστολή, ελαφρύνοντας κάπως την πίκρα που πρόσφεραν προηγούμενοι αθλητές. Οι Ολίβια Φωτοπούλου, Ραμόνα Παπαϊωάννου, Δήμητρα Κυριακίδου και Ελένη Αρτυματά φρόντισαν να βάλουν αυτές φτερά στα πόδια τους από τις ιαχές των Βούλγαρων φιλάθλων για τη δική τους ομάδα, με την Παραλιμνίτισσα αθλήτριά μας να κάνει καταπληκτικό τερματισμό μπροστά από τη Λάλοβα. Το χρονόμετρο σταμάτησε στα 44.75, που αποτελεί νέο παγκύπριο ρεκόρ και έδειξε πως ο γυναικείος αθλητισμός αυτήν τη στιγμή υπερέχει του αντρικού. Εντυπωσιακή στα 100μ. και η Ραμόνα Παπαϊωάννου, η οποία πλησίασε πολύ το όριο του 11.33 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου, τερματίζοντας δεύτερη, πίσω από τη Λάλοβα, με 11.36!

 Τα πρώτα αγωνίσματα ταρακούνησαν και ίσως «εκνεύρισαν» την κυπριακή αποστολή, ενώ και στη συνέχεια υπήρχαν απρόσμενες απώλειες και κάποια σημαντικά κέρδη. Γενικά στην πρώτη ημέρα είχαμε τέσσερα αγωνίσματα στα οποία μηδενιστήκαμε! Παρά ταύτα, η ομάδα μας μάζεψε 66 βαθμούς και προσπέρασε μόνο τη Σλοβενία, η οποία είχε 65,5. Η μεγάλη έκπληξη της πρώτης ημέρας ήταν η Δανία, η οποία παρουσιάστηκε με αθλητές πλήρως συγκεντρωμένους στον αγώνα τους, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 117 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερους τους διοργανωτές Βούλγαρους με 115. Βέβαια, η Κυριακή είναι μία άλλη ημέρα και θα ανατραπούν καταστάσεις, αφού διαφορετικές χώρες υπερέχουν στα αγωνίσματα της δεύτερης ημέρας. Πάντως, προβλέπεται μεγάλη μάχη για τις δύο θέσεις ανόδου κι ευτυχώς για μας που δεν υπάρχει υποβιβασμός.

Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Στίβου στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015. Στα πρώτα δύο αγωνίσματα οι αθλητές μας δεν κατάφεραν να καταγράψουν επίδοση και δεν χάρισαν έστω και έναν βαθμό στην ομάδα μας. Ο Κωνσταντίνος Σταθελάκος, προερχόμενος από το παγκύπριο ρεκόρ των 75,32μ. στην Τρίπολη, μπήκε στον αγώνα χωρίς την απαραίτητη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να έχει τρεις άκυρες προσπάθειες και να μείνει τελευταίος με μηδέν βαθμούς, ενώ θα μπορούσε να χαρίσει 7 στην ομάδα μας!!! Ο Ούγγρος Ολυμπιονίκης Κρίστιαν Παρς ήταν πρώτος με 77,27μ., ενώ ο δεύτερος, Σλοβένος Νέιτς Πλέσκο, έριξε 70,87μ. Ο Τάσος Βασιλείου στα 400μ. εμπόδια τα παράτησε μετά το δεύτερο εμπόδιο, κρατώντας το ήδη ταλαιπωρημένο πόδι του, και έτσι η Κύπρος έμεινε ξανά στους μηδέν βαθμούς! Πρώτος ήταν ο Δανός Χάρτινγκ με 50.16.

Ευτυχώς που η Καλυψώ Σταύρου στα 400μ. με εμπόδια κατάφερε να… καλύψει κάποιους βαθμούς, με την 5η θέση που κέρδισε, κάνοντας ατομικό ρεκόρ με 61.77, παρά το ότι έτρεχε στον 1ο διάδρομο. Καλή η παρουσία και της Μαρίας Αριστοτέλους στο άλμα επί κοντώ, αφού κατέλαβε την 5η θέση με 3,80μ., περνώντας με την 1η τα 3,20μ., 3,50 και 3,80μ. Μετά την πρώτη άκυρη προσπάθειά της στα 4,00μ. και αφού είχαν περάσει το ύψος οι αντίπαλές της, προτίμησε να πάει κατευθείαν στα 4,15μ., εκεί όπου απέτυχαν όλες οι κοπέλες. Ακολούθησε η τελετή έναρξης, με τους διοργανωτές να παρουσιάζουν, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, χορευτικά με παιδιά των Ακαδημιών ποδοσφαίρου, ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής και καράτε, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς οι υποψήφιοι για την προεδρία της IAAF, Σεργκέι Μπούμπκα και Σεμπάστιαν Κόε.

Η μεγάλη στιγμή για τους Βούλγαρους ήταν η διεξαγωγή των 100αριών, τα οποία κέρδισαν και τα δύο. Στα 100μ. γυναικών, η Ιβέτ Λάλοβα πέτυχε νέο ρεκόρ αγώνων με 11.11, ενώ η Ραμόνα Παπαϊωάννου ήταν εξαιρετική στα τελευταία 30 μέτρα, τερματίζοντας δεύτερη με 11.36, κάνοντας νέο ατομικό ρεκόρ, που είναι ταυτόχρονα η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, μετά το παγκύπριο ρεκόρ της Μαρίλιας Γρηγορίου (11.33). «Ευτυχώς που ξεκόλλησα από το 11.45. Το 11.36 δείχνει πως είμαι σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσω τη συμμετοχή μου στις μεγάλες διοργανώσεις και ελπίζω να έρθει σύντομα. Θα δω με τον προπονητή μου αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζομαι για να φτάσω στο 11:32, που είναι το όριο για τους Ολυμπιακούς. Αν έτρεχα δίπλα από τη Λάλοβα νομίζω πως θα το έκανα σήμερα», μας είπε εμφανώς χαρούμενη η Παπαϊωάννου, δεχόμενη τα συγχαρητήρια της Ελένης Αρτυματά, την οποία προσπέρασε σε επίδοση (11.37). Στα 100μ. ανδρών ο Πάνος Ιωάννου, τρέχοντας από τον 8ο διάδρομο, τερμάτισε 4ος με 10.77, κάνοντας αρκετά καλή προσπάθεια στα τελευταία μέτρα.

Αρκετά δύσκολη ήταν η προσπάθεια της Ναταλίας Ευαγγελίδου στα 800μ., αφού μετά τα 500 μέτρα ξέφυγαν μπροστά οι Σερβίδα και Ισλανδή, με την ίδια να δείχνει ανήμπορη να της ανταγωνιστεί και να τερματίζει 3η με 2:04.34. Η ξαφνική απουσία του Αμίν Χαντίρι προκάλεσε προβλήματα και στην αποδοχή των δηλωμένων αντικαταστατών του από την τεχνική επιτροπή των αγώνων. Έτσι, η κυπριακή αποστολή υπέβαλε ένσταση και ο Θεοφάνης Μιχαηλάς έτρεξε κανονικά στα 1.500μ., τερματίζοντας 6ος με 3:52.65. Στα αποτελέσματα καταγράφεται ως εκτός συναγωνισμού, όμως τους 3 βαθμούς η Κύπρος αναμένεται να τους λάβει μετά την εξέταση της έφεσης. Το πρόβλημα στον αριστερό ώμο που αντιμετώπιζε ο Απόστολος Τσακκιστός τον κράτησε μακριά από τις επιδόσεις του στη σφαιροβολία και με μόλις μία έγκυρη, στα 15,41μ., έμεινε τελευταίος.

Καταστροφική η παρουσία και της Θωμαΐδας Πολυδώρου στο τριπλούν, αφού εκεί που είχε την 3η καλύτερη επίδοση, φετινή μάλιστα με 13,36μ., δεν βρήκε ρυθμό στον αγώνα της και με μόλις μία έγκυρη προσπάθεια στα 12,13μ. κατετάγη τελευταία. Την ατομική της επίδοση βελτίωσε η Μερόπη Παναγιώτου στα 3.000μ., τερματίζοντας 5η με 9:44.70 κερδίζοντας στο «νήμα» την Ουγγαρέζα αθλήτρια. ενώ η Ανδρονίκη Λαδά ήταν 3η στη δισκοβολία με 51,36μ., χαρίζοντας σημαντικούς 6 βαθμούς στην ομάδα μας. Στα 400μ. ο 8ος διάδρομος δυσκόλεψε πάρα πολύ και τους δύο αθλητές μας, με την Καλλιόπη Κουντούρη να τερματίζει 7η με 56.20 και τον Ανδρέα Πισιάρα 8ο με 49.55.

Στο άλμα σε ύψος οι παράξενες τοποθετήσεις του πήχη, δεν έφεραν το σωστό ρυθμό στους αθλητές. Ο Βασίλης Κωνσταντίνου πέρασε με την πρώτη τα 2,10μ. και 2,15μ., ενώ για λίγο απέτυχε στα 2,20μ., καταλαμβάνοντας την 3η θέση. Δεν μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο η Ελπίδα Χριστοδουλίδου στα 3.000μ. στιπλ, τερματίζοντας στην 7η θέση, όμως ξαφνικά οι διοργανωτές την ακύρωσαν όταν έπεσε από ένα εμπόδιο κι ενώ πίσω της ερχόταν η πρωτοπόρος Βουλγάρα. Η ομάδα μας έκανε ένσταση και περιμέναμε να δούμε την απόφαση. Με 40,28μ. η επταθλήτριά μας Ραφαηλία Ιωάννου, δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι περισσότερο από τον ένα βαθμό στον ακοντισμό.

Τον εαυτό του κατά πολύ ξεπέρασε ο Μάριος Αποστολίδης στα 5.000μ., αφού έτρεξε γρηγορότερα από ποτέ και 14 δεύτερα ταχύτερα από την προηγούμενη καλύτερη του επίδοση. Με 15:12.26 πρόσφερε 4 πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα μας. Στο άλμα σε μήκος ο Ματθαίος Βόλου κατέλαβε την 5η θέση με 7,32μ., σε αγώνισμα στο οποίο οι αθλητές έμειναν πίσω από τις ατομικές τους επιδόσεις

Η πίκρα της παρουσίας από κάποιους αθλητές μας στην πρώτη ημέρα, μετριάστηκε κάπως από τα χρυσά κορίτσια της σκυταλοδρομίας 4Χ100μ., τα οποία σημείωσαν παγκύπριο ρεκόρ, παρά το ότι έτρεχαν στον πρώτο διάδρομο! Οι Ολίβια Φωτοπούλου, Ραμόνα Παπαϊωάννου, Δήμητρα Κυριακίδου και Ελένη Αρτυματά, τερμάτισαν στην 1η θέση 44.75, σπάζοντας το 44.79 της Μερσίνας το 2013. Η Αρτυματά μάλιστα κατάφερε να κερδίσει στην τελική ευθεία τη Λάλοβα, με εντυπωσιακό τερματισμό! Στα 4Χ100μ. ανδρών, η κακή τελευταία αλλαγή δυστυχώς έφερε την ομάδα μας σε δυσχερή θέση, ενώ πήγαινε πολύ καλά, και τελικώς τερμάτισε 7η με 41.09.

* Δεν θα λέγαμε ότι ήταν και η καλύτερη διοργάνωση από τους Βούλγαρους, σε ό,τι αφορά την τεχνική υποστήριξη των αγώνων. Με καθυστερημένη παρουσίαση αποτελεσμάτων, με συνδέσεις και αποσυνδέσεις ίντερνετ κατά τακτά διαστήματα, με καθόλου «live results» και δύσκολη παρακολούθηση μέσα από το γήπεδο αγωνισμάτων που διεξάγονταν την ίδια ώρα. Α, και δεν έπρεπε να χρειαστούμε τουαλέτες, στις 6 ώρες που ήμασταν στο γήπεδο και έπρεπε να μάθουμε να δουλεύουμε και στο σκοτάδι…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (20/6/15)

ΑΓΩΝΙΣΜΑ                      ΑΘΛΗΤΗΣ                                ΕΠΙΔ.          Θ.           Β.

Σφαιροβολία (Α)              Σταθελάκος Κωνσταντίνος        NM              0             0

Επί κοντώ (Γ)                  Αριστοτέλους Μαρία                 3,80μ.         5η            4

400μ. εμπόδια (Α)            Βασιλείου Τάσος                      DNF            0             0

400μ. εμπόδια (Γ)            Σταύρου Καλυψώ                     61.77          5η            4

100μ. (Γ)                         Παπαϊωάννου Ραμόνα              11.36          2η            7

100μ. (Α)                         Ιωάννου Πάνος                        10.77          4ος           5

Σφαιροβολία (Α)              Τσακκιστός Απόστολος             15,41μ.       8ος           1

800μ. (Γ)                         Ευαγγελίδου Ναταλία                2:04.34        3η            6

Τριπλούν (Γ)                    Πολυδώρου Θωμαΐς                 12,13μ.       8η            1

Δισκοβολία (Γ)                 Λαδά Ανδρονίκη                       51,36μ.       3η            6

1.500μ. (Α)                      Μιχαηλάς Θεοφάνης                 3:52.65        6ος           3 ή 0

3.000μ. (Γ)                      Παναγιώτου Μερόπη                9:44.70        5η            4

400μ. (Γ)                         Κουντούρη Καλλιόπη                56.20          7η            2

400μ. (Α)                         Μισιάρα Ανδρέας                      49.55          8ος           1

Ύψος (Α)                         Κωνσταντίνου Βασίλης             2,15μ.         3ος           6

3.000μ. στιπλ (Γ)             Χριστοδουλίδου Ελπίδα            DSQ            0             0

Μήκος (Α)                        Βόλου Ματθαίος                       7,32μ.         5ος           4

Ακοντισμός (Γ)                 Ιωάννου Ραφαηλία                   40,28μ.       8η            1

5.000μ. (Α)                      Αποστολίδης Μάριος                15:12.26      5ος           4

4Χ100μ. (Γ)                     Εθνική Ομάδα                          44.75 π.ρ.   1ες           8

(Ολ. Φωτοπούλου, Ρ. Παπαϊωάννου, Δ. Κυριακίδου, Ελ. Αρτυματά)

4Χ100μ. (Α)                     Εθνική Ομάδα                          41.09          7οι           2

(Χρ. Χατζηαγγελίδης, Π. Δημητρίου, Κ. Αντωνίου, Π. Ιωάννου)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΗΜΕΡΑΣ

  1. Δανία 117
  2. Βουλγαρία 115
  3. Ουγγαρία 107,5
  4. Σερβία 101,5
  5. Ισλανδία 88,5
  6. Κροατία 85
  7. Κύπρος 66
  8. Σλοβενία 65,5

* Σημειώνουμε ότι εκκρεμούν ενστάσεις και από τη δική μας ομάδα.

Print Friendly, PDF & Email
X