Αρχική Ανακοινώσεις Στη Βουλγαρία η Εθνική Στίβου

Στη Βουλγαρία η Εθνική Στίβου

από KOEAS

ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος ΕΑΚ)

Το σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου οι ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες στίβου θα ξεσηκώσουν κάθε φίλο του αθλήματος, πλησιάζει. Στις 20 και 21 Ιουνίου 2015, οι 50 ευρωπαϊκές χώρες, καλούνται να παρουσιάσουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν στον κλασικό αθλητισμό, για να διεκδικήσουν τη διάκριση στις τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων Στίβου (πρώην Μπρούνο Ζάουλι). Στην πόλη Τσεμποκσάρι της Ρωσίας θα βρεθούν οι 12 κορυφαίες ομάδες, οι οποίες αποτελούν τη Σούπερ Λιγκ και είναι οι Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Ουκρανία, Σουηδία, Πολωνία, Λευκορωσία, Νορβηγία και Φινλανδία (οι 3 τελευταίες κέρδισαν πέρσι την άνοδό τους). Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα μαζευτούν οι 12 ομάδες της Α΄ Κατηγορίας, που είναι οι Ελλάδα, Βέλγιο, Εσθονία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, οι υποβιβασθείσες Τουρκία, Ολλανδία, Τσεχία και οι προαχθείσες Ελβετία, Λετονία.

Ο κλασικός αθλητισμός της Κύπρου, ο οποίος ανήλθε πανηγυρικά πέρσι από τη Γ΄ Κατηγορία, θα διαγωνιστεί στη Β΄ Κατηγορία, διοργάνωση την οποία θα φιλοξενήσει η πόλη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.Εκεί, εκτός από την Κύπρο και τη Βουλγαρία, θα βρεθούν ακόμα οι Κροατία, Σερβία, Δανία, η επίσης προαχθείσα Ισλανδία και οι υποβιβασμένες από την Α΄ Κατηγορία Σλοβενία και Ουγγαρία. Σε ό,τι αφορά τη Γ΄ Κατηγορία για πρώτη φορά θα είναι ενσωματωμένη στους 1ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες, που διεξάγονται από τις 12 Ιουνίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και θα διεξαχθούν την Κυριακή (21/6) και τη Δευτέρα (22/6/15). Τα κράτη που λαμβάνουν μέρος είναι τα υποβιβασθέντα Σλοβακίας και Αυστρίας, καθώς και αυτά των Αζερμπαϊτζάν, Αλβανίας, Ανδόρας, Αρμενίας, Βοσνίας / Ερζεγοβίνης, ΠΓΔΜ, Γεωργίας, Ισραήλ, Λουξεμβούργου, Μάλτας, Μολδαβίας, Μαυροβουνίου και των Μικρών Κρατών (Σαν Μαρίνο, Μονακό, Λίχτενσταϊν, Γιβραλτάρ).

Το πιο σημαντικό για τη φετινή χρονιά είναι πως θα είναι η τελευταία στην οποία θα ισχύσει ο υφιστάμενος για 6 χρόνια διαχωρισμός των εθνικών ομάδων, καθώς από το 2017 οι κατηγορίες αλλάζουν. Και λέμε το 2017, καθώς το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων δεν διεξάγεται σε Ολυμπιακή Χρονιά, όπως θα είναι το 2016. Από το 2017 η Σούπερ Λίγκα και η Α΄ Κατηγορία θα διατηρήσουν τις 12 ομάδες, ενώ η Β΄ Κατηγορία θα προσθέσει άλλες 4 ομάδες και θα γίνει και αυτή με 12, με αποτέλεσμα στη Γ΄ Κατηγορία από 15 να πέσουν στις 11. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία με στόχο την αποφόρτιση της Γ΄ Κατηγορίας και της προσθήκης περισσότερων κινήτρων για τις εθνικές ομάδες που βρίσκονται στην κατώτερη κατηγορία, με απώτερο σκοπό να ανεβάσουν το επίπεδό τους.

Χωρίς υποβιβασμό

Έτσι, αυτή τη χρονιά δεν θα υπάρξει υποβιβασμός οποιασδήποτε ομάδας από τη Β΄ Κατηγορία, κάτι που αποβάλλει το άγχος της παραμονής και από τα δικά μας τα παιδιά, τα οποία στη Βουλγαρία θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, γνωρίζοντας πως οποιαδήποτε αποτυχία ή ατυχία δεν θα στοιχίσει στην ομάδα μας. Για να σχηματιστούν οι νέες κατηγορίες, και φέτος θα υποβιβαστούν 3 ομάδες από τη Σούπερ Λιγκ και άρα 3 θα ανέβουν από την Α΄ Κατηγορία, ενώ από την Α΄ Κατηγορία θα πέσουν 2 στη Β΄ και από τη Β΄ θ’ ανέβουν 2 στην Α΄, χωρίς να πέσει καμιά. Τέλος, από τη Γ΄ Κατηγορία θ’ ανέβουν στη Β΄ 4 ομάδες. Σημειώνουμε ότι από το 2017 οι ανακατατάξεις ανά κατηγορία θα αφορούν μόνο 2 ομάδες.

Κάποιοι μπορεί να διερωτάστε αν μπορεί η Κύπρος να παλέψει για την άνοδό της στην Α΄ Κατηγορία. Όπως είναι φέτος η κατάσταση αυτό είναι αρκετά δύσκολο, καθώς υπάρχουν πολύ πιο γεμάτες ομάδες από τη δική μας, όπως η Κροατία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία, ενώ μέσα στο γήπεδό της θα είναι λογικά πιο δυνατή και η Βουλγαρία. Η ομάδα μας πάει με κάποιες απουσίες στη Στάρα Ζαγόρα, όπως είναι της Λεοντίας Καλλένου στο ύψος (1,93μ.), αφού μόλις τελείωσε το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ και θα πρέπει να προετοιμαστεί για το Ευρωπαϊκό κάτω των 23 ετών στις αρχές Ιουλίου. Στο ύψος δεν θα έχουμε και τους δύο κορυφαίους μας για φέτος, Κυριάκο Ιωάννου (πρόσφατα 2,29μ.) και Δημήτρη Χονδροκούκη (2,32μ. στον κλειστό), όμως με το 2,23μ. που έκανε πρόσφατα ο Βασίλης Κωνσταντίνου μπορεί να διεκδικήσει θέση στην πρώτη τριάδα. Τραυματισμένος είναι ο Μηνάς Αλοζίδης και αφήνει κενό στα 400μ. εμπόδια, ενώ το μεγάλο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής προέκυψε με τον τραυματισμό του Αμίν Χαντίρι (ενοχλήσεις στον αχίλλειο τένοντα), του κορυφαίου αθλητή μας στις μεσαίες αποστάσεις. Επίσης, εκτός αγωνιστικής δράσης και άρα ομάδας, έμειναν δύο γερόλυκοί μας, με αρκετές παρουσίες στη διοργάνωση, ο Γιώργος Αρέστη (σφαιροβολία) και η Αλεξάνδρα Τσιήσιου (ακοντισμός). Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Φλωρεντία Κάππα (σφαιροβολία), η οποία επίσης δεν θα λάβει μέρος.

Στόχοι τα… όρια

Από τους αθλητές μας που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Στίβου, αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες, κάποιοι αναμένεται να κυνηγήσουν τα όρια για το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου και τους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο. Ο ανταγωνισμός με παρόμοιας δυναμικότητας ή και με καλύτερους αθλητές ίσως βοηθήσει τα δικά μας παιδιά για να φτάσουν από τώρα στην εξασφάλιση συμμετοχής στους δύο πιο πάνω μεγάλους αγώνες. Τα δύο ταχύτερα κορίτσια της ομάδας μας, η Ραμόνα Παπαϊωάνου και η Ελένη Αρτυματά θα κυνηγήσουν το όριο σε 100μ. και 200μ. αντίστοιχα. Για τα 100μ. το όριο για το Παγκόσμιο είναι 11.33 (11.45 φέτος η Παπαϊωάννου) και για τους Ολυμπιακούς το 11.32. Για τα 200μ. το όριο είναι 23.20 και για τις δύο διοργανώσεις (23.54 φέτος η Αρτυματά). Επίσης, ακόμα καλύτερη ρίψη στη δισκοβολία και νέο παγκύπριο ρεκόρ θέλει να πετύχει ο Απόστολος Παρέλλης, ο οποίος εξασφάλισε μεν τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο (όριο 65μ., έριξε 65,04μ.), όμως για το Ρίο το όριο είναι στα 66μ. Τέλος, η Νεκταρία Παναγή, με πρόσφατο άλμα στα 6,62μ. δείχνει να βρίσκεται κοντά στο όριο για το Παγκόσμιο και τους Ολυμπιακούς στο μήκος, που είναι τα 6,70μ. Ελπίζουμε να γίνει και κάποια έκπληξη από άλλο αθλητή μας και να πιάσει τα πραγματικά δύσκολα όρια γι’ αυτές τις μεγάλες διοργανώσεις.

 Οι λίστες συμμετοχών των αθλητών των χωρών έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου από τη Δευτέρα (15/6/15) και έχουν ανακοινωθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Print Friendly, PDF & Email
X