Αρχική Ανακοινώσεις Το Σάββατο (5/12) η τελετή βραβεύσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου

Το Σάββατο (5/12) η τελετή βραβεύσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου

από KOEAS

Πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου (5/12/20, 18:00) η τελετή για τις φετινές βραβεύσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου. Σε μια δύσκολη χρονιά, με την πανδημία του κορονοϊού να διακόπτει κάθε αθλητική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατέστη δυνατή η διεξαγωγή κάποιων διοργανώσεων. Μέσα από αυτές, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανέδειξε τις κορυφαίες επιδόσεις στο 2020 και έθεσε τις υποψηφιότητες για τον καλύτερο αθλητή και την καλύτερη αθλήτρια. Ωστόσο, οι ιδιάζουσες συνθήκες δεν άφησαν ασυγκίνητη την Παγκόσμια Ομοσπονδία, η οποία θέσπισε ειδικά βραβεία εξαιτίας της πανδημίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στην ειδική εκδήλωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics Awards 2020), η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι της στο youtube και από τις σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter), θα απονεμηθούν συνολικά 8 βραβεία, με τρεις νέες κατηγορίες να περιλαμβάνονται σ’ αυτά. Παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι δύο θρύλοι του στίβου, η Σάνια Ρίτσιαρντς-Ρος και ο Άτο Μπόλτον.

Καλύτερος αθλητής / αθλήτρια

Τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της χρονιάς θα διεκδικήσουν οι Τζόσουα Τσεπτεγκέι (Ουγκάντα), Ράιαν Κράουζερ (ΗΠΑ), Αρμάντ Μόντο Ντουμπλάντις (Σουηδία), Γιοχάνες Φέτερ (Γερμανία) και Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία). Στις γυναίκες, οι πέντε επικρατέστερες για την κορυφαία του 2020, είναι οι Λετεσενμπέτ Γκιντέι (Αιθιοπία), Σιφάν Χασάν (Ολλανδία), Πέρες Γεπτσιρτσίρ (Κένυα), Γιούλιμαρ Ρόχας (Βενεζουέλα) και Ελέν Τόμπσον – Χέραχ (Τζαμάικα).

Βραβείο έμπνευσης για covid

Ένα από τα νεοσύστατα βραβεία είναι αυτό της έμπνευσης για τον κορονοϊό (Covid Inspiration Award). Βραβείο αναγνώρισης ατομικής ή συλλογικής προσπάθειας ανάδειξης του στίβου, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία. Το βραβείο θα διεκδικήσουν το Ντάιμοντ Λιγκ του Μονακό, η μάχη στις αυλές των σπιτιών, την οποία εμπνεύστηκε ο Ρενό Λαβιλενί και ο Παγκόσμιος Ημιμαραθώνιος, που πραγματοποιήθηκε στην Γκντίνια της Πολωνίας.

Βραβείο Ομοσπονδιών

Άλλο ένα νέο βραβείο, που θέλει να τιμήσει τις προσπάθειες που κατέβαλαν διάφορες Ομοσπονδίες, κόντρα στις αντιξοότητες με την πανδημία, για να αναδείξουν το άθλημά μας και να βοηθήσουν τους αθλητές να επανέλθουν σε προσωρινή κανονικότητα ζωής. Κάθε ήπειρος εκπροσωπείται από μία Ομοσπονδία – μέλος των ηπειρωτικών ενώσεων και οι υποψηφιότητες είναι: Κένυα (Αφρική), Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία), Νικαράγουα (Βορειοκεντρική Αμερική και Καραϊβική), Παλαιστίνη (Ασία), Περού (Νότια Αμερική) και Πολωνία (Ευρώπη).

Τρία βραβεία χωρίς υποψηφιότητες

Επιπρόσθετα, θα απονεμηθεί το βραβείο Προέδρου (President’s Award), το οποίο αναγνωρίζει και τιμά την εξαιρετική υπηρεσία κάποιου συνανθρώπου μας στον στίβο (δεν ανακοινώθηκαν υποψηφιότητες). Το βραβείο προπονητικής επιτυχίας (Coaching Achievement Award), το οποίο θα απονεμηθεί στον προπονητή που βοήθησε τους αθλητές του να φτάσουν στους στόχους τους σε μια τόσο δύσκολη χρονιά (ούτε εδώ υπάρχουν υποψηφιότητες). Ένα από τα νέα βραβεία είναι και αυτό προς κάποια κοινότητα (ή σύνολο), για το οποίο αποφασίζουν οι αθλητές πού θα δοθεί (Athletes Community Award). Είναι ένα ειδικό βραβείο από τους αθλητές σε μια ομάδα ατόμων, που έχουν βοηθήσει ή υποστηρίξει αυτούς και τις κοινότητές τους, στη διάρκεια των δύσκολων καιρών που ζούμε.

Βραβείο καλύτερης φωτογραφίας

Συνολικά 77 φωτογραφίες τέθηκαν ενώπιον της πενταμελούς κριτικής επιτροπής (ανάμεσά τους και η Κατερίνα Στεφανίδη), από τις οποίες επιλέχθηκαν 30 για την τελική απόφαση. Από αυτές, οι 3 επικρατέστερες ανήκουν:

– Στον Φιλίπ Μιλερό (KMSP), ο οποίος απαθανάτισε την κίνηση των μαλλιών της Αμάντα Νγκαντού-Ντουμπά, στη σφαιροβολία, στη διάρκεια του Πρωταθλήματος Γαλλίας στον κλειστό στίβο στο Λιεβάν.

– Στον Πόντους Όρε (freelance), ο οποίος κατέγραψε έναν νεαρό να κοιτά έξω από το στάδιο, τον Αρμάντ Ντουμπλάντις, να κάνει την τελευταία προσπάθειά του στο επί κοντώ, στη διάρκεια του «Folksam Grand Prix» στη Σουηδία. Λόγω της πανδημίας δεν επιτρεπόταν η είσοδος φιλάθλων στο στάδιο.

– Στον Μάικολ Στιλ (Getty Images), ο οποίος ανέδειξε την υπερπροσπάθεια των πιτσιρικάδων από την Κένυα (ηλικίας 3-5 ετών), στο «Discovery Cross Country Championships», στο Ελντορέ.

* Όσοι επιθυμείτε να δείτε και τις 30 καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς, μπορείτε να το κάνετε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (www.worldathletics.org/awards). Οι φωτογραφίες βρίσκονται στο κάτω μέρος της σελίδας.

Print Friendly, PDF & Email
X