Αρχική Ανακοινώσεις Αναχωρεί για τη Νότια Αφρική η ομάδα του Αντώνη Γιαννουλάκη

Αναχωρεί για τη Νότια Αφρική η ομάδα του Αντώνη Γιαννουλάκη

από KOEAS

Η ώρα της δυσκολότερης και σκληρότερης δουλειάς, που απαιτεί μία Ολυμπιακή χρονιά, πλησιάζει για τους αθλητές του Αντώνη Γιαννουλάκη. Η ομάδα του διακεκριμένου Χανιώτη προπονητή ετοιμάζει βαλίτσες, αφού το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020, αναχωρεί για την πόλη Πότσεφστρουμ της Νότιας Αφρικής, σε ένα τεράστιο χρονικά ταξίδι. Αρχικά, θα κάνουν την πτήση Λάρνακα – Φρανκφούρτη (περίπου 4 ώρες), ακολούθως την πτήση Φρανκφούρτη – Τζοχάνεσμπουργκ (περίπου 11 ώρες) και από εκεί οδικώς, για ένα περίπου δίωρο, για να φτάσουν στον προορισμό τους, το αθλητικό κέντρο του Πότσεφστρουμ.

«Στη Νότια Αφρική πηγαίνουμε από το 2002, είτε στην Πρετόρια είτε στο Πότσεφστρουμ, επειδή οι εγκαταστάσεις εκεί είναι άρτιες και μαζί με τον καιρό και την απομόνωση μάς βοηθάνε πάρα πολύ στην απόλυτη συγκέντρωση στην προετοιμασία μας. Εγώ σαν προπονητής δουλεύω πολύ στο γκαζόν για μεγάλο χρονικό διάστημα κι εκεί βρίσκω τα κατάλληλα στάδια για να δουλέψω όπως θέλω. Πολύ σπουδαίο είναι και το υψόμετρο, που είναι ιδανικό για την περίοδο της προετοιμασίας. Επίσης, είναι σημαντικό το ότι έχουμε την ίδια ώρα με τη Νότια Αφρική και δεν μας προκαλεί προβλήματα προσαρμογής. Κατά την άποψή μου ίσως να μην υπάρχει καλύτερο μέρος για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας από τη Νότια Αφρική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο και μόνο επειδή πηγαίνεις Νότια Αφρική, αυτόματα αλλάζει και το επίπεδό σου ως αθλητής…», επισήμανε στο γραφείο Τύπου της ΚΟΕΑΣ ο Αντώνης Γιαννουλάκης, με τον οποίο συζητήσαμε για το εγγύς μέλλον.

Ερ.: Τι θα περιλαμβάνει η εκεί προετοιμασία;

«Αυτήν την περίοδο δουλεύουμε περισσότερο σε ασκήσεις τεχνικής, γενική ειδική δύναμη και βάζουμε μεγάλο όγκο σε δρόμους και εμπόδια».

Ερ.: Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να έχει υπό τις οδηγίες του έξι αθλητές, σε τέσσερα διαφορετικά αθλήματα;

«Ο κάθε αθλητής και αθλήτρια είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Στην Αφρική μού δίνεται πιο εύκολα η δυνατότητα να επικεντρωθώ και σε όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά, αφού ζούμε όλοι μαζί στο κέντρο. Έτσι, μπορώ να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ αναπόσπαστα και μπορώ να διαθέσω όλο τον χρόνο μου για τους αθλητές μου, σε καθετί που χρειάζονται και απαιτείται, για την πιο σωστή προετοιμασία».

Ερ.: Το ότι θα προπονείτε έξι αθλητές με διαφορετικούς στόχους, παίζει κάποιο ρόλο στη βασική προετοιμασία ή είναι για όλους η ίδια ανεξαρτήτως βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων στόχων και ακόμα διαφορετικών προοπτικών, αυτήν την περίοδο τουλάχιστον;

«Προσωπικά, μετά από 20 χρόνια προπονητικής σε υψηλό επίπεδο, δεν μου είναι καθόλου δύσκολο να δουλεύω με έξι αθλητές και ας έχουν διαφορετικό επίπεδο ή κάνουν διαφορετικά αγωνίσματα. Άλλωστε και τα εμπόδια και τα 400μ. είναι στα σπριντ. Το θέμα είναι να γνωρίζεις τι θες να κάνεις και πώς να το κάνεις με τον κάθε αθλητή και φυσικά το κλειδί, σε όλα τα αγωνίσματα, είναι η μηχανική τους. Μέσα στην εβδομάδα μόνο τρεις προπονητικές μονάδες είναι οι ίδιες, από τις 8. Όμως και τις μέρες που δεν έχουν απολύτως ίδιες ασκήσεις, μπορούν να κάνουν μαζί παρόμοια προπόνηση».

Ερ.: Με το θέμα του κορονοϊού, ποιες είναι οι επισημάνσεις που σας έγιναν από το συγκεκριμένο κέντρο στο οποίο θα βρεθείτε; Τι θα ισχύει ουσιαστικά;

«Φέτος, λόγω κορονοϊού, τα πράγματα και στο Πότσεφστρουμ θα είναι λίγο διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές. Παντού θα πρέπει να φοράμε μάσκες, εκτός όταν βρισκόμαστε στα δωμάτιά μας και την ώρα της προπόνησης. Τα γεύματα θα μας τα φέρνουν στα δωμάτιά μας, για να μην συγκεντρωνόμαστε στα εστιατόρια όλοι μαζί. Όταν φεύγουμε για προπόνηση, στα δωμάτιά μας θα γίνεται κάθε μέρα απολύμανση. Θα έχουμε καθορισμένες ώρες για προπόνηση και χρήση του γυμναστηρίου. Συνθήκες απαραίτητες με την κατάσταση της πανδημίας και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτές, όπως κάνουμε και στην Κύπρο».

Μια εξάδα… στόχων, 

Στη Νότια Αφρική ο Αντώνης Γιαννουλάκης θα έχει υπό τις οδηγίες του πέντε Κύπριους αθλητές και τον αργυρό Ολυμπιονίκη του Ρίο, στα 110μ. με εμπόδια, Ορλάνδο Ορτέγα. Τα δικά μας παιδιά είναι η έχουσα το όριο για το Τόκιο Ελένη Αρτυματά (400μ.), η επανακάμψασα από τραυματισμούς Ραμόνα Παπαϊωάννου (100μ., 200μ.) και οι νεαροί αλλά φιλόδοξοι για επιτυχίες Σκεύη Ανδρέου (100μ., 200μ.), Παΐσιος Δημητριάδης (100μ., 200μ.) και Κωνσταντίνος Τζιακούρης (110μ. εμπόδια).

Ζητήσαμε από τον κ. Γιαννουλάκη, να μας παρουσιάσει, με λίγα λόγια, τον καθένα αθλητή ξεχωριστά, σύμφωνα με την προετοιμασία που απαιτείται να κάνει και τους στόχους μέσα στο 2021.

Ελένη Αρτυματά: «Ο στόχος της Ελένης δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει το όριο και έτσι θα μπορέσει να δουλέψει αναπόσπαστα στην Αφρική. Θα γράψει πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ, από μικρά και μεγάλα κομμάτια, και προπόνηση ειδικής δύναμης».

Ραμόνα Παπαϊωάννου: «Η Ραμόνα άφησε πίσω τον μεγάλο τραυματισμό που πέρασε. Δούλεψε πέρσι πολύ σωστά στον τομέα της αποκατάστασης και έχει επιστρέψει σε φουλ ρυθμούς. Δουλεύει αποκλειστικά για τη σεζόν του καλοκαιριού, ξεκινώντας δυνατά από τον Απρίλιο. Όσο νωρίτερα γίνεται πρέπει να μπει σε αγώνες, για να διεκδικήσει την πρόκριση και να βρεθεί για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

Παΐσιος Δημητριάδης: «Ο Παΐσιος επέστρεψε κι αυτός από τραυματισμό. Είναι δουλευταράς και ο πρώτος στόχος είναι να βοηθήσει πολύ την εθνική ομάδα και να κάνει δύο ατομικά ρεκόρ».

Σκεύη Ανδρέου: «Η Σκεύη είναι ένα σπουδαίο ταλέντο, όμως πρέπει να αλλάξουμε τη μηχανική της στο σπριντ, κάτι που έχουμε καταφέρει αρκετά έως τώρα. Σ’ αυτό το κομμάτι δουλεύουμε κάθε μέρα».

Κωνσταντίνος Τζιακούρης: «Ο Κωνσταντίνος είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί, με πολύ καλά προσόντα και ξεκινήσαμε να πιάσουμε, στην τεχνική, το αγώνισμα από την αρχή. Πρέπει να τα αλλάξει όλα στη μηχανική του. Έχει απίστευτη όρεξη και σεβασμό. Είναι πολύ τυχερός γιατί, εκτός από μένα, έχει δίπλα του και τον Ορλάνδο, που είναι το μεγαλύτερο σχολείο να τον βλέπει ένας νεαρός αθλητής, από πλευράς τεχνικής και συμπεριφοράς».

Ορλάνδο Ορτέγα: «Όσο για τον Ορλάνδο δεν υπάρχει άλλος στόχος από το να προσπαθήσουμε να ξανακάνει πολύ καλή πορεία στα Ντάιαμοντ Λιγκ και να βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή του στους Ολυμπιακούς στο Τόκιο».

Πριν προχωρήσουμε στον επίλογό μας, να αναφέρουμε ότι ο Ορτέγα μάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που βρίσκεται στην Κύπρο και υπό τις οδηγίες του Αντώνη Γιαννουλάκη. Θεωρεί τη χώρα μας ιδανική για προετοιμασία, με ήλιο ακόμα και τον Νοέμβριο, και είναι χαρούμενος για το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Σε ό,τι αφορά τον κλειστό στίβο, στοχεύει να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό του Τόρουν τον Μάρτιο, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του, ενώ απομακρύνεται η περίπτωση συμμετοχής στο παγκόσμιο κλειστού της Κίνας, με τις υφιστάμενες προδιαγραφές για τον κορονοϊό.

Η παραμονή στο Πότσεφστρουμ για την ομάδα του Αντώνη Γιαννουλάκη θα είναι για 4 εβδομάδες, με προγραμματισμένη επιστροφή στην Κύπρο την 27η Δεκεμβρίου 2020, για να περάσουν με τις οικογένειές τους την Πρωτοχρονιά. Ακολούθως, στις 6 Ιανουαρίου 2021, θα φύγουν και πάλι για τη Νότια Αφρική, για άλλες 4 εβδομάδες σκληρής δουλειάς, με το επόμενο στάδιο να είναι διαφορετικό και για το οποίο θα αναφερθούμε εν καιρώ.

«Δουλειά, δουλειά, δουλειά και υγεία να έχουμε, εμείς και όλος ο κόσμος, και όλα γίνονται. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ την Ομοσπονδία μου, που όλα αυτά τα χρόνια είναι πάντα δίπλα μας και μας στηρίζει να πετυχαίνουμε τους στόχους μας», ήταν το καταληκτικό σχόλιο του Αντώνη Γιαννουλάκη.

* Να σημειώσουμε ότι, η Ισπανική Ομοσπονδία Στίβου θα παραχωρήσει στον Ορλάνδο Ορτέγα έναν φυσικοθεραπευτή, που θα βρίσκεται στο Πότσεφστρουμ και θα βοηθά ολόκληρη την ομάδα.

* Από τη φωτογραφία απουσιάζει ο νεαρός Κωνσταντίνος Τζιακούρης.

Print Friendly, PDF & Email
X