Αρχική Ανακοινώσεις Η νέα ζωή της Στυλιάνας Ιωαννίδου στο Κεντάκι

Η νέα ζωή της Στυλιάνας Ιωαννίδου στο Κεντάκι

από KOEAS

Από τις πιο εξελίξιμες αθλήτριές μας την τελευταία διετία είναι αναμφίβολα και η Στυλιάνα Ιωαννίδου. Προτού συμπληρώσει 18 χρόνια ζωής, έχει ήδη γευτεί σημαντικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες θα αποτελέσουν οδηγό για την πορεία της τα επόμενα χρόνια. Για δύο συνεχόμενα χρονιές αναδεικνύεται ως η κορυφαία αθλήτρια του ύψους, στον κλειστό στίβο, στα Βαλκάνια, στην ηλικία κάτω των 20 ετών… Όμως, η μεγαλύτερη έως τώρα επιτυχία της καταγράφηκε στον τελευταίο αγώνα της στο 2021, όταν κατέκτησε το ιστορικό πρώτο μετάλλιο του κυπριακού στίβου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, στη Ναϊρόμπι της Κένυας τον φετινό Αύγουστο, ξεπέρασε τον εαυτό της και με άλμα στο 1,87μ. ισοφάρισε το παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 20 ετών της Λεοντίας Καλλένου και κρέμασε στο στήθος της το χάλκινο μετάλλιο.

Αμέσως μετά την επιστροφή στην Κύπρο η Στυλιάνα Ιωαννίδου μάζεψε τα πράγματά της και αναχώρησε για άλλες Πολιτείες, τις Ηνωμένες της Αμερικής. Ούσα εξαιρετική μαθήτρια στο Αθλητικό Σχολείο της Λεμεσού και αρκετά υποσχόμενη αθλήτρια, είχε εξασφαλισμένη υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της Ατλάντα στην Τζόρτζια, εκεί όπου υπεύθυνος προπονητής της ομάδας στίβου ήταν ο συμπατριώτης μας Πέτρος Κυπριανού. Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού έλυσε τη συνεργασία του με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο και έτσι τα δύο παιδιά που θα βρίσκονταν υπό την καθοδήγησή του (με την Ιωαννίδου υπέγραψε στην Τζόρτζια και ο Γρηγόρης Νικολάου) αναγκάστηκαν να ψάξουν για νέα πανεπιστημιακή στέγη. Σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφεραν να εξασφαλίσουν υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στο Κεντάκι και να τεθούν υπό τις οδηγίες του Τζεφ Πίτερσμεγερ, ο οποίος ειδικεύεται στα άλματα.

Εδώ και περίπου ένα μήνα και τα δύο παιδιά, η Στυλιάνα Ιωαννίδου και ο Γρηγόρης Νικολάου, βρίσκονται στο Κεντάκι μπαίνοντας σιγά – σιγά στη νέα τους ζωή, προσπαθώντας να εγκλιματιστούν και να συνηθίσουν τις απαιτήσεις που έχει η φοιτητική ζωή όταν συνδυάζεται με τον αθλητισμό. Στα δύο παιδιά στείλαμε κάποιες ερωτήσεις και σήμερα σάς παρουσιάζουμε το τι μας είπε η Στυλιάνα Ιωαννίδου.

Σε ποιο Πανεπιστήμιο άρχισες τη φοίτησή του και σε ποιον τομέα σπουδάζεις;

«Αυτή τη στιγμή φοιτώ στο University of Louisville στο Kentucky. O τομέας που σπουδάζω είναι η Βιολογία».

Είναι γνωστό το ότι ο προπονητής που σας επέλεξε και φρόντισε να πάρετε υποτροφία στις ΗΠΑ, είναι ο Πέτρος Κυπριανού. Το ό,τι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε κάποιο Πανεπιστήμιο σάς ανησυχεί. Υπάρχει συμφωνία με το που βρει τη νέα εργασιακή του στέγη θα τον ακολουθήσετε;

«Ο κ. Πέτρος Κυπριανού μού εξασφάλισε υποτροφία για το πανεπιστήμιο στην Georgia. Για δικούς του λόγους αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με το πιο πάνω πανεπιστήμιο και μέχρι σήμερα δεν έχει συνεργαστεί με κάποιο άλλο πανεπιστήμιο. Με είχαν ενημερώσει από το Georgia ότι δεν θα υπάρχει πλέον προπονητής αλμάτων, έτσι αποφάσισα να μην συνεχίσω εκεί. Έπρεπε να πάω σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο στο οποίο να υπάρχει καλός προπονητής αλμάτων. Μου είχαν προσφέρει υποτροφία αρκετά πανεπιστήμια, αλλά τελικά επέλεξα το Louisville διότι ο προπονητή αλμάτων έχει σημαντικές διακρίσεις. Ο κ. Κυπριανού είναι από τους καλύτερους προπονητές στην Αμερική και ίσως συνεργαστώ μαζί του μια μέρα».

Με ποιον προπονητή θα γυμνάζεσαι τώρα;

«Τώρα θα προπονούμαι με τον κ. Jeff Petersmeyer, ο οποίος συμμετείχε   στους Ολυμπιακούς Αγώνες με δύο αθλητές στο άλμα σε ύψος. Μία αθλήτρια και έναν αθλητή, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε και στον τελικό».

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από το Πανεπιστήμιο και από τη νέα ζωή σου στην Αμερική;

«Το Πανεπιστήμιο είναι πάρα πολύ καλό. Είναι τα πάντα οργανωμένα και στέκονται δίπλα στους φοιτητές, ιδιαίτερα στους φοιτητές – αθλητές. Μου έχουν συμπεριφερθεί πάρα πολύ καλά και μου παρέχουν τα πάντα (διατροφολόγο, φυσικοθεραπευτή, προπονητή για βάρη κ.ά.). Όσον αφορά την Αμερική, σίγουρα είναι μια μεγάλη αλλαγή για εμένα. Τα πάντα είναι διαφορετικά. Όμως προσαρμόστηκα αρκετά καλά. Ο κόσμος εδώ είναι πολύ φιλικός».

Το 2021 ήταν άλλη μία καταπληκτική χρονιά για σένα, αφού ανέβασες το ατομικό σου ρεκόρ στο 1,87μ., κερδίζοντας μάλιστα το ιστορικό πρώτο μετάλλιο για τον κυπριακό στίβο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Πώς αξιολογείς τη φετινή σου πορεία;

«Η αγωνιστική χρονιά που μας πέρασε ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για μένα. Ήταν τα προβλήματα με τον κορονοϊό που δεν μας άφηνε να προπονηθούμε όπως θέλαμε και μας στέρησε πολλές ώρες προπόνησης. Επίσης, ως τελειόφοιτη είχα αρκετή πίεση με τα μαθήματα. Και είχα και τον τραυματισμό μου στο πόδι, που με εμπόδισε να κάνω το πρόγραμμα της προπόνησης μου όπως θα έπρεπε. Όμως, χάρη στους ανθρώπους που έχω δίπλα μου, κατάφερα να ξεπεράσω όλα τα εμπόδια και να καταφέρω να κερδίσω το χάλκινο μετάλλιο. Μπορούσα και για πιο πάνω, αλλά υπό τις περιστάσεις έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα».

Θα ήθελες να μας αναφέρεις κάτι για τον προπονητή που σε ανέδειξε, τον Γιώργο Αποστολίδη, με τον οποίο βάλατε τις βάσεις για να χτίσεις μία σπουδαία καριέρα;

«Ο κ. Γιώργος Αποστολίδης ήταν και θα είναι για μένα πάντα ο προπονητής μου. Είναι ο άνθρωπος που ήταν δίπλα μου μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν φύγω από την Κύπρο. Η συνεργασία μας δεν σταμάτησε. Μιλούμε τηλεφωνικώς πολύ συχνά και συζητούμε μαζί τα θέματα προπόνησης. Όταν θα έρχομαι Κύπρο θα προπονούμαι μαζί του».

Πώς θα είναι το πρόγραμμά σου το επόμενο διάστημα;

«Αυτή την στιγμή βρίσκομαι σε πρόγραμμα προετοιμασίας. Κάνω καθημερινές προπονήσεις και πιστεύω πως η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με αγώνες σε κλειστό στίβο».

Ακόμη να συμπληρώσεις 18 χρόνια ζωής και βρίσκεσαι στις κορυφαίες αθλήτριες στον κόσμο, στην ηλικία κάτω των 20 ετών. Πώς το αντιμετωπίζεις αυτό και πώς το χειρίζεσαι; Σου προσθέτει πίεση;

«Με χαροποιεί το γεγονός αυτό. Δεν μου προσθέτει καθόλου πίεση, διότι, όπως έχω ξαναπεί, με ευχαριστεί αυτό που κάνω και το απολαμβάνω. Ο πρωταθλητισμός για εμένα είναι διασκέδαση».

Print Friendly, PDF & Email
X