Αρχική Ανακοινώσεις Ικανοποιημένες και αισιόδοξες οι αδελφές Φωτοπούλου

Ικανοποιημένες και αισιόδοξες οι αδελφές Φωτοπούλου

από KOEAS

Την αλλαγή που θα τις βοηθούσε να ανεβάσουν το αγωνιστικό τους επίπεδο, επέλεξαν να κάνουν το φθινόπωρο του 2019, οι δίδυμες αδελφές Φωτοπούλου, Ολίβια και Φίλιππα. Λίγους μήνες προτού συμπληρώσουν το 23ο έτος της ηλικίας τους, αποφάσισαν να μεταβούν στη Βαλένθια και να αρχίσουν συνεργασία με τον Ραφαέλ Μπλάνκερ, στο σύλλογο Tierra y Mar (γη και θάλασσα). Τα πρώτα δείγματα γραφής άρχισαν να διαφαίνονται από τον κλειστό στίβο, αφού έλαβαν μέρος σε διάφορους αγώνες, προτού εμφανιστεί στην παγκόσμια κοινότητα ο κορονοϊός, ο οποίος έβαλε τέρμα σε κάθε αθλητική δραστηριότητα από τα μέσα Μαρτίου.

Στον κλειστό στίβο, η Ολίβια Φωτοπούλου πέτυχε ατομική επίδοση στα 200μ. με 24.24 (18/1/20), ενώ πλησίασε το ατομικό της ρεκόρ στα 60μ. (7.41), τρέχοντας την απόσταση σε 7.45 (24/1/20). Η Φίλιππα, στο άλμα σε μήκος στον κλειστό έκανε επίδοση 6,27μ. (8/2/20), επτά εκατοστά πίσω από το ατομικό της ρεκόρ (6,34μ., 2017). Με τη δειλή επιστροφή στην αγωνιστική δράση του καλοκαιριού, οι αγώνες για συμμετοχή ήταν περιορισμένοι και μόνο σε ισπανικό έδαφος. Ωστόσο, φρόντισαν και οι δύο να δείξουν ότι, σε κανονικές συνθήκες ζωής, θα καταφέρουν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Παρά τα προβλήματα, ωστόσο, η Φίλιππα πέτυχε ατομική επίδοση στο άλμα σε μήκος με 6,58μ. (29/8/20), 13 εκατοστά μακρύτερα από την προηγούμενη καλύτερη επίδοσή της από το 2016. Η Ολίβια, έχοντας ατομικά ρεκόρ 11.45 στα 100μ. και 23.57 στα 200μ., πλησίασε αρκετά σε αυτά, τα οποία κατέρριψε, αλλά δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν, αφού υπήρχε ευνοϊκός άνεμος. Στα 100μ. έκανε επίδοση 11.40 (+2,3 μ/δ) και στα 200μ. 23.55 (+2,2 μ/δ).

Το ζητούμενο, πια, για τις ίδιες, είναι η εξασφάλιση του ορίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το 2020 στο 2021, κορονοϊού επιτρέποντος βέβαια. Σημειώνουμε ότι οι αθλητές μπορούν να εξασφαλίσουν συμμετοχή, πιάνοντας το όριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας από την 1η Δεκεμβρίου 2020 έως τις 29 Ιουνίου 2021 ή να βρεθούν βάση της φόρμουλας αξιολόγησης (το γνωστό ranking) σε θέση που θα τους δίνει πρόκριση. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι το όριο για τα 100μ. γυναικών είναι 11.15, για τα 200μ. 22.80 και για το άλμα σε μήκος 6,82μ. Με την ευκαιρία θυμίζουμε ότι εξασφαλισμένη συμμετοχή για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, λόγω των επιδόσεών τους στο 2019, έχουν οι Ελένη Αρτυματά (400μ.), Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) και Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. με εμπόδια).

Με τις δίδυμες αδελφές Φωτοπούλου, οι οποίες είδαν το φως της ζωής στις 20 Δεκεμβρίου 1996, είχαμε ενδιαφέρουσα συνομιλία, με κοινές ερωτήσεις και πιο κάτω σάς παραθέτουμε τις απαντήσεις τους.

Ερ.: Πώς θα περιγράφατε την πρώτη σας χρονιά, την οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως μεταβατική, σε μια νέα χώρα, σε νέες συνθήκες προπόνησης;

ΟΛΙΒΙΑ: «Από τον Σεπτέμβριο του 2019 αποφασίσαμε να κάνουμε µια μεγάλη αλλαγή και να μετακομίσουμε στη Βαλένθια, για να προπονηθούμε στα έμπειρα χέρια του Rafael Blanquer. Η πρώτη µας χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη, λόγω του ότι έπρεπε να προσαρμοστούμε σε νέες προπονητικές μεθόδους και έπρεπε να μάθουμε ισπανικά, για να μπορούμε να επικοινωνούμε µε τον προπονητή µας. Η κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά μετά από λίγο καιρό συνηθίσαμε στον καινούργιο τρόπο προπόνησης. Ο προπονητής µας, µας αγκάλιασε και µας έκανε να νιώθουμε µέλη της οικογένειας του και κάθε μεσημέρι τρώμε όλοι μαζί στο σπίτι του για να ελέγχει και τη διατροφή µας».

ΦΙΛΙΠΠΑ: «Την πρώτη μου χρονιά στην Ισπανία θα την χαρακτήριζα σαν μια όμορφη χρονιά γεμάτη προκλήσεις και δράσεις. Πρώτη φορά επέλεξα να ζήσω σε μια χώρα, στην οποία δεν γνώριζα καν τη γλώσσα. Σίγουρα ήταν μια μεταβατική χρονιά για εμένα, αφού είχα αποφασίσει να αλλάξω προπονητή και μέσα από την έρευνά μου αποφάσισα να γυμνάζομαι υπό τον Rafael Blanquer, ο οποίος ζει και προπονεί στην Ισπανία. Ο Rafael Blanquer είναι ένας προπονητής ο οποίος ειδικεύεται στα άλματα, στους δρόμους ταχύτητας και στους δρόμους ταχύτητας με εμπόδια. Ήταν ο πρωταθλητής της Ισπανίας στο άλμα εις μήκος με άλμα στα 8,01μ., όπως επίσης έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976. Προπονεί στο Valencia Club de Atletismo και αυτός είναι ο σύλλογος με τον οποίο και αγωνίζομαι. Τους πρώτους μήνες οι προπονήσεις ήταν πολύ κουραστικές όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά, λόγω του ότι προσπαθούσα να καταλάβω τις οδηγίες που μου έδινε κατά τη διάρκεια προπόνησης και να πω την αλήθεια δεν έβγαζα άκρη, πολλές φορές έβλεπα τους συναθλητές μου τι κάνανε και μετά το έκανα κι εγώ, ή πολλές φορές μού μετάφραζαν οι συναθλητές μου τις οδηγίες. Παρόλα αυτά δεν το έβαλα κάτω και συνέχισα να δουλεύω παράλληλα, μαθαίνοντας τη γλώσσα, γιατί ήθελα να βγει η πρώτη μου χρονιά στην Ισπανία πετυχημένη. Και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου για τη στήριξή τους, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα βρισκόμουνα εδώ».

Ερ.: Με τη μετάβασή σας στη Βαλένθια, έπειτα από κάποιους μήνες, ήρθε στη ζωή μας ο κορονοϊός. Μάλιστα ήσασταν σε μια χώρα που χτυπήθηκε αρκετά σοβαρά με συμπτώματα και θανάτους. Πώς βιώσατε αυτήν την κατάσταση;

ΟΛΙΒΙΑ: «Με την πανδημία πήραμε την απόφαση να µην επιστρέψουμε στην Κύπρο στην οικογένεια µας και επιλέξαμε να μείνουμε στη Βαλένθια, για να μπορέσουμε να προπονηθούμε όσο µας το επέτρεπαν οι συνθήκες. Ο εγκλεισμός άρχισε από τις 15 Μαρτίου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Εμείς αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε στο σπίτι του προπονητή µας, για να γυμναστούμε όσο μπορούσαμε μέσα στο σπίτι. Και όταν δόθηκε η άδεια να μπούμε στο γήπεδο, οι ξένοι αθλητές μπήκαν δύο εβδομάδες μετά, οπότε εγώ άρχισα κανονικά τις προπονήσεις µου στο στάδιο μετά το μέσο Ιουνίου».

ΦΙΛΙΠΠΑ: «Ο κορονοϊός ήρθε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του κλειστού. Θυμάμαι είχα κάνει ήδη 3 αγώνες στον κλειστό στίβο και είχαμε στο πρόγραμμά μας ακόμη 2-3 αγώνες. Μας είχανε πληροφορήσει για την ακύρωση των αγώνων στην αρχή. Την επόμενη εβδομάδα μας κλείσανε το γήπεδο και τα βάρη. Όταν κλείσανε το γήπεδο μάς είχε συμβουλέψει ο προπονητής να πάμε να μείνουμε σε ένα τρίκλινο διαμέρισμα, το οποίο βρισκόταν στην ίδια πολυκατοικία που ζούσε και ο ίδιος. Συζούσαμε μαζί με μια άλλη συναθλήτριά μας, με την οποία και γυμναζόμασταν μαζί κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μέσα στο σπίτι και πηγαίναμε και στο υπόγειο γκαράζ. Ανοιχτά ήταν μόνο τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία και οι ΑΤΜ της τράπεζας. Μόνο ένας μέλος τις οικογένειας μπορούσε να βγει έξω και να πάει για ψώνια. Παρόλα αυτά, εμείς έπρεπε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες αυτές, και περιμέναμε με ανυπομονησία να ανοίξει το γήπεδο».

Ερ.: Σταδιακά ήρθε η επαναφορά στις προπονήσεις και η συμμετοχή σε αγώνες. Είστε ικανοποιημένες από τις επιδόσεις σας;

ΟΛΙΒΙΑ: «Φέτος έτρεξα 11.40 (+2.3) και 23.55 (+2.2), που θα ήταν ατομικές µου επιδόσεις, αν δεν µου τις στερούσε ο αέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες µου τις κούρσες έτρεχα μόνη µου χωρίς συναγωνισμό. Παρόλες τις δυσκολίες και τη μετάβαση σε νέα προπονητική στέγη, ήμουν για πρώτη φορά σταθερή στις επιδόσεις µου και σε κάθε αγώνα έτρεχα πιο γρήγορα».

ΦΙΛΙΠΠΑ: «Όταν επανήλθαμε στο γήπεδο και στις προπονήσεις μπήκαμε κανονικά στο πρόγραμμα μας, αν και μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το γήπεδο μόνο 2 ώρες την ημέρα. Όταν είχαμε διπλές, πηγαίναμε το απόγευμα στο πάρκο δίπλα από το γήπεδο, για να κάνουμε την προπόνησή μας. Εκεί είχαμε 2 ώρες στη διάθεσή μας και ήταν από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 το βράδυ. Όταν τρέχαμε στο πάρκο είχαμε για θεατές τους ανθρώπους που περπατούσαν, μας χειροκροτούσαν, μας ενθάρρυναν να τελειώσουμε τα κομμάτια και πραγματικά ήταν ωραία. Με τις επιδόσεις μου φέτος είμαι πολύ ικανοποιημένη. Ονειρευόμουν τη μέρα που θα έκανα ατομικό ρεκόρ εδώ και δύο χρόνια τώρα, και πραγματικά το γεγονός ότι ήμουν σταθερή σε κάθε αγώνα και το ότι άρχισα την χρονιά με ατομικό ρεκόρ (6.,55μ.), αλλά την έκλεισα κιόλας (6,58μ.), αυτό με συγκίνησε πολύ και μου έδωσε και περισσότερη αυτοπεποίθηση».

Ερ.: Τώρα θα υπάρξει ξεκούραση και ακολούθως επιστροφή στο δύσκολο στάδιο της προετοιμασίας, ενόψει μίας απαιτητικής χρονιάς, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες υγείας. Πότε με το καλό θα αρχίσει η προετοιμασία και αν θα είναι στο πρόγραμμά σας και ο κλειστός στίβος.

ΟΛΙΒΙΑ και ΦΙΛΙΠΠΑ: «Τώρα έχουμε ξεκούραση και επανερχόμαστε στις προπονήσεις την 1η Οκτωβρίου. Αν όλα πάνε καλά και είμαστε υγιείς, ο κλειστός στίβος είναι στο πρόγραμμά µας».

Ερ.: Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι στο 2021;

ΟΛΙΒΙΑ: «Τη νέα χρονιά έχει πάρα πολλούς αγώνες το καλοκαίρι, αν µας το επιτρέψουν οι συνθήκες, µε αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα προσπαθήσω µε το όριο ή µε το ράνκινγ να παρευρεθώ. Επίσης, είναι οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες και η Κύπρος έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων της γ΄ κατηγορίας, που είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα µας».

ΦΙΛΙΠΠΑ: «Οι στόχοι μου για το 2021 είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, το οποίο θα διεξαχθεί στην Κύπρο».

Εν κατακλείδι, η Ολίβια Φωτοπούλου ανέφερε: «Με τα δεδομένα μέχρι τώρα δικαιωθήκαμε µε την επιλογή µας και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή µου για ό,τι κατάφερα φέτος, µε αυτές τις συνθήκες, έχοντας καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, την οικογένεια µου, για τη βοήθεια και τις θυσίες που κάνουν για μας, για να βρισκόμαστε στην Ισπανία και να προπονούμαστε σε καλύτερες συνθήκες προπόνησης. Τέλος, ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που µε στηρίζουν και είναι δίπλα µου».

Print Friendly, PDF & Email
X