Αρχική Ανακοινώσεις Ο απολογισμός του Αντώνη Δράκου για το 2018

Ο απολογισμός του Αντώνη Δράκου για το 2018

από KOEAS

Mε μια ομηρική ρήση, για τον πολύτροπο Οδυσσέα, έκλεισε τον απολογισμό του, τον τελευταίο του ως πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, ο Αντώνης Δράκος. «Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω». Σε ελεύθερη απόδοση από το κείμενο της «Οδύσσειας»: Γνώρισε τους τόπους και τη γνώση πολλών ανθρώπων.

Ο κ. Δράκος, που απεσύρθη από τα διοικητικά της Ομοσπονδίας ύστερα από εικοσιέξι χρόνια στην προεδρία (προηγουμένως ήταν γενικός γραμματέας), χαρακτήρισε την πολυετή (μια ζωή ολόκληρη, μπορούμε να πούμε) πορεία του στον στίβο, σαν ένα ταξίδι, που ξεκίνησε με μέντορα τον Αντώνη Παπαδόπουλο, με τον Κλεάνθη Γεωργιάδη πρώτο πρόεδρο της ΚΟΕΑΣ και τον Γιώργο Μαρσέλλο στην ηγεσία του ΣΕΓΑΣ και πρόσθεσε: «Η δωδεκαετής θητεία μου στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητισμού, μου άνοιξε μια διεθνή διάσταση στη θεώρηση των πραγμάτων και μου χάρισε την επίτιμη επί ζωής συμμετοχή στο στιβικό γίγνεσθαι».

Ο απελθών Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ στάθηκε στη σημασία της νέας εξελικτική πορείας του Κυπριακού Στίβου και της ΚΟΕΑΣ, τονίζοντας:

  1. Τη συμμετοχή γυναικών στη διοικητική πυραμίδα, όπως δεικνύουν και οι τάσεις στον αθλητισμό διεθνώς. «Η γυναίκα-είπε ο κ. Δράκος-αποτελεί εξίσου ισχυρό πυλώνα με τον άνδρα στο οικοδόμημα του στίβου. Άλλωστε, η γυναίκα αθλήτρια προπονείται και αγωνίζεται το ίδιο εντατικά και δεν υπολείπεται κανενός». Υπενθύμισε, δε, ότι ο ελληνικός γυναικείος αθλητισμός ξεκίνησε από την Κύπρο, το 1928, όταν ο ευπατρίδης Νικόλαος Κλ. Λανίτης «κατέβασε» τις θυγατέρες του (Δομνίτσα, Ολυμπία και Ισμήνη) στους Παγκυπρίους Αγώνες με τη φανέλα του ΓΣΟ.
  2. Η άθληση στα κυπριακά στάδια του στίβου βρίσκεται στο απόγειο της. Πέραν των 80 προπονητών καθοδηγούν εκατοντάδες παιδιά σε κάθε πόλη. Από τις ηλικίες των πρώτων τάξεων του δημοτικού ώς τις κατηγορίες παμπαίδων, παγκορασίδων, παίδων, κορασίδων και εφήβων νεανίδων.
  3. Το κυπριακό μοντέλο καλλιέργειας του στίβου είναι αναγνωρίσιμο, εξαιρετικό και διεθνώς αναγνωρισμένο. Αποδίδει καρπούς και οι προοπτικές του είναι πολύ μεγάλες. Πρέπει να διαφυλαχθεί ωσάν κόρη οφθαλμού. Η συνεπής καθιέρωση ενός επιτυχημένου συστήματος έφερε τον κλασικό αθλητισμό της χώρας μας στην κορυφή των λεγόμενων μικρών κρατών της Ευρώπης. Αυτή η αξιολόγηση εκφράστηκε και με την κατάταξη μας μεταξύ των 30 πρώτων ευρωπαϊκών κρατών και μας δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2019.

Ο κ. Δράκος αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη εμφάνιση αθλητών μας σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του 2018 (Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου, Κοινοπολιτειακοί Αγώνες, Μεσογειακοί Αγώνες, Πανευρωπαϊκοί, Μικρών Κρατών Ευρώπης στο στίβο-πρώτη η Κύπρος μεταξύ 17 ομάδων, Βαλκανικά Πρωταθλήματα, Παγκόσμια Γυμνασιάδα, Μεσογειακοί Κάτων των 23 κ.ά.). Κάνοντας αναφορά στους κορυφαίους της χρονιάς (Απόστολος Παρέλλης, Ελένη Αρτυματά, Μίλαν Τράικοβιτς, Νεκταρία Παναγή, Ναταλία Ευαγγελίδου, Γιώργος Κονιαράκης) εξήρε την αποτελεσματικότητα του άρτιου Σχεδιασμό Κινήτρων με το point system.  

Επίσης, ο απελθών Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στίβου, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους κρατικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, που με παροχές και ακαδημαϊκή εκπαίδευση εξασφαλίζουν το μέλλον των πρωταθλητών μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και εύφημη μνεία απέδωσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και την κυβέρνησή του, για την εισαγωγή του νέου Σχεδίου Επαγγελματικής Αποκατάστασης αθλητών.

Σημειώνοντας, μοιραία, και τα αρνητικά της όλης εικόνας ο κ. Δράκος, σημείωσε την απογοήτευση που αισθάνεται η ΚΟΕΑΣ, όταν διαπιστώνει συχνά ότι, στα κέντρα αποφάσεων δεν μιλούν την ίδια γλώσσα με την Ομοσπονδία. «Πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε ότι, μιλούμε με ανθρώπους που δεν πήγαν ποτέ σε στάδιο την ώρα της προετοιμασίας των αθλητών, της σκληρής προπόνησης μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Διοίκηση δίχως γνώση και επαφή με χώρους όπου γίνεται αθλητισμός, δεν νοοείται να λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email
X